Paisprezece medalii de aur puse în joc în prima zi a Jocurilor de la Paris 2024

  • Capitala Franţei este pregătită să acorde începând de sâmbătă primele medalii la Jocurile Olimpice de la Paris, după o ceremonie de deschidere fără egal în istoria evenimentului.
  • 14 medalii sunt puse în joc încă din prima zi, în opt discipline sportive.
  • România nu luptă pentru medalii în prima zi.
Urmărește
343 afișări
Imaginea articolului Paisprezece medalii de aur puse în joc în prima zi a Jocurilor de la Paris 2024

Paisprezece medalii de aur puse în joc în prima zi a Jocurilor de la Paris 2024

După o zi de vineri tumultoasă, care a început cu un atac al sabotorilor asupra reţelei franceze de trenuri de mare viteză în zorii zilei, atenţia se îndreaptă acum către medaliile de aur şi excelenţa sportivă.

Nu mai puţin de 14 medalii vor fi puse în joc în prima zi, care promite acţiune în mai multe sporturi: patru medalii de aur la înot, câte două la ciclism, scrimă şi judo, şi câte una la sărituri în apă, skateboarding, tir şi rugby în şapte.

Înotul începe în forţă la La Defense Arena, unde campioana olimpică australiană Ariarne Titmus încearcă să îşi păstreze titlul la 400 de metri liber împotriva americancei Katie Ledecky, campioană la Rio în 2016, şi a canadiencei Summer McIntosh.

La trei ani după ce Titmus a învins-o pe Ledecky într-o cursă palpitantă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, finala ar putea fi candidata evenimentului pentru „cursa secolului" dacă toate cele trei se califică.

Cu foştii campioni mondiali Sam Short şi Elijah Winnington în proba masculină de 400 de metri liber şi o echipă feminină de ştafetă 4x100 de metri liber fără egal, Australia ar putea obţine trei din cele patru medalii de aur în bazin în prima zi.

Cu Caeleb Dressel la conducere, Statele Unite vor încerca să obţină a treia medalie de aur consecutivă în ştafeta masculină de 4x100, în faţa provocării australienilor şi a echipei Chinei conduse de Pan Zhanle.

La ciclism, italianul Filippo Ganna se va confrunta cu starul şoselelor Remco Evenepoel din Belgia într-un contratimp individual foarte aşteptat, în care şi britanicul Joshua Tarling ar putea avea un cuvânt de spus.

În proba feminină, americanca Chloe Dygert se numără printre principalele favorite, după ce a demonstrat prin titlul mondial din 2023 că şi-a revenit după virusul Epstein-Barr diagnosticat la începutul anului 2022, care a fost urmat de o intervenţie chirurgicală pe cord.

Principalele sale rivale vor fi australianca Grace Brown şi britanica Anna Henderson, în condiţiile în care forma sportivă a triplei campioane mondiale olandeze Ellen van Dijk este pusă sub semnul întrebării, după ce şi-a rupt glezna în iunie.

Prima medalie de aur a Jocurilor va fi probabil obţinută la poligonul de tragere, în proba de 10 metri Pistol cu aer comprimat - echipe mixte.

China, o mare putere în materie de tir, va încerca să se impună de la bun început la Centrul de Tir Chateauroux prin intermediul trăgătorilor săi de elită, care şi-au făcut un obicei din a câştiga primul aur al Jocurilor Olimpice.
În cursul săptămânii viitoare, Statele Unite îşi vor încerca şansele, în frunte cu Vincent Hancock, de trei ori medaliat cu aur.

Fiji speră să-şi extindă dominaţia asupra rugby-ului în şapte masculin, în căutarea celui de-al treilea titlu consecutiv, însă semifinalele de sâmbătă de pe Stade de France au un aer proaspăt.

Fijienii au câştigat fiecare meci pe care l-au jucat de când acest sport a fost adăugat la Jocurile Olimpice în 2016 şi vor porni ca mari favoriţi pentru a prelungi această serie remarcabilă împotriva Australiei, care se află pentru prima dată în semifinale.

Este, de asemenea, un teritoriu nou pentru Franţa, care nu a reuşit nici măcar să participe la evenimentul de la Tokyo, dar a venit la propriile Jocuri cu un nivel înalt, după ce a câştigat Marea Finală de sfârşit de sezon.

Franţa joacă cu medaliaţii cu bronz din 2016, Africa de Sud, care au eliminat surprinzător Noua Zeelandă în sferturile de finală, după ce s-au strecurat în competiţie ca ultimii calificaţi, câştigând recalificările. Finala va avea loc mai târziu, sâmbătă seara.

China este marea favorită la sărituri, după ce a obţinut şapte din cele opt medalii de aur la ultimele două Olimpiade.

Duo-ul chinez format din Chen Yiwen şi Chang Yani, cei mai buni prieteni şi ambii la prima participare la Jocurile Olimpice, au câştigat proba de 3 m sincron, primul aur la scufundări pus în joc la Paris, în majoritatea turneelor mondiale din ultimii doi ani.

Relativ nou venit la Jocurile Olimpice, skateboardul îşi va marca revenirea la Jocuri cu proba masculină de stradă care va avea loc în Place de la Concorde.

Yuto Horigome va încerca să îşi păstreze titlul, având în faţă concurenţi precum skateboarderul american Njjah Huston şi speranţa franceză Aurelien Giraud.

În afară de probele cu medalii, vor începe şi gimnastica artistică, badmintonul, baschetul, tenisul, tenisul de masă, handbalul, canotajul şi o serie de alte sporturi, inclusiv surfingul, care va lua startul în Tahiti, la 15 895 km distanţă în Pacificul de Sud.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici